Esityksen teemat sivuavat kolmen 1900-luvun alussa eläneen naisen elämän vaiheita. Kuvataiteilija Venny Soldan – Brofeldt (1863 – 1945, kirjailija Juhani Ahon vaimo), Vennyn sisar Tilly (1873 – 1931) ja tanssitaiteilija Maggie Gripenberg (1881 – 1976) elivät aikana, jona suomalaisuus muotoutui, ensin aatteellisesti sitten valtiollisesti. Aikana, jolloin monet moderniin liitetyt muutokset kehittyivät: naisen asema muuttui, suhde terveyteen muuttui, suhde lapsiin ja yhteiskunnalliseen rakenteeseen muuttuivat.
Juhani Ahon perhe kuului läheisesti Järnefeltien, Sibeliuksen ynnä muiden ohella siihen taiteilijaryhmään, jolla oli suuri vaikutus tässä muotoutumisprosessissa.
Koreografi Marjo Kuusela on vahva, tinkimätön ja taitava koreografi ja ohjaaja, joka on saanut esiintyjät voimakkaasti tulkitsemaan globaaleja ja kuolemattomia aiheita. Naisia ja Laukkuja -teoksessa tanssi, puhe, musiikki ja intensiivinen näyttämöllepano muodostavat vahvan kokonaisuuden.
Teoksen ensi-ilta on ollut 28.7.2010 Täydenkuun Tanssit- festivaalilla Pyhäjärvellä ja se sai innostuneen vastaanoton monenlaiselta yleisöltään.
Suositellaan erityisesti aikusille ja nuorille, mutta pienemmätkin voivat tulla mukaan.
Helsingin Sanomat:
“Marjo Kuusela on porukoineen luonut pyörryttävän runsaan ja säkenöivän analyysin naiseuden eri aspekteista.”
“Tanssin ja musiikin erilaiset, täysin saumattomat, yhdistelmät viestivät työryhmän monien taitojen suvereenista hallinnasta.”