Routa Company on käynnistänyt omaehdotteisen työn mallin, jossa produktioon palkattavat tanssitaiteilijat tekevät omaa taiteellista työtään osana kuukausipalkkaista työsuhdettaan. Omaehdotteisen työn osuus on neljäsosa työajasta. Tämä työaikamalli aloittaa Suomessa täysin uudenlaisen tavan palkata tanssin ammattilaisia produktioihin. Mallia tutkitaan ja kehitetään seuraavan kolmen vuoden ajan, ja se pyritään juurruttamaan Roudan pysyväksi työllistämismalliksi.
Taiteilijoiden työtä on ensisijaisesti taiteen tekeminen. Siihen kuuluu myös oman ammattitaidon eli taiteilijuuden kehittäminen. Tälle ei kuitenkaan ole olemassa toimivaa rahoitusmallia. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen Taiteen ja kulttuurin barometri 2019 -tutkimuksessa kuvataan taiteilijan toimeentulon haasteita. Barometrin mukaan taiteilijan työn ja tulojen suhde ei aina ole selvä. Taiteellisen työn tekeminen on alkuinvestointi, mutta myös jatkuvasti ylläpidettävää toimintaa, jota tehdään omalla riskillä. Roudan omaehdotteisen työn malli on yksi vaihtoehto vahvistaa taiteen freelancekentällä toimivien taiteilijoiden mahdollisuuksia saada toimeentulo omasta työstään. Routa on mukana myös Taiken syksyllä 2020 julistamassa Reilun taiteen manifestissa, joka kampanjoi taiteilijoiden reilujen palkkioiden puolesta.
Roudalla määräaikaisessa, kokopäiväisessä työsuhteessa oleva tanssitaiteilija käyttää työajastaan neljäsosan omaehdotteiseen tanssitaiteelliseen työhön. Tämä osuus tähtää kehittymiseen itsenäisenä, vapaana taiteilijana ja sen sisältö on taiteilijan itsensä ehdottamaa. Toteutus määritellään yhdessä Routa Companyn taiteellisen johtajan, tuottajan ja tiedottajan kanssa. Loput työajasta käytetään Roudan varsinaisen tanssiproduktion harjoituksiin, valmisteluun ja esityksiin. Omaehdotteisen työn sisällössä rohkaistaan ulospäin suuntautuvaan, kaupunkitilaa ja kaupungin toimintaympäristöjä aktivoivaan toimintaan – kuitenkin taiteilijan halujen ja tarpeiden ollessa prioriteettina.
Roudan malli on kannanotto taiteilijan työnantajan roolin suhteen. Työnantaja saa parhaan mahdollisen työntekijän pyrkiessään tukemaan tämän omaa, itsenäistä taiteellista työtä sen sijaan, että määrittelisi ylhäältä käsin taiteellisen työn sisältöä. Työaikamallin tavoitteena on myös puuttua freelancekentällä yleiseen ongelmaan työ- ja vapaa-ajan rajaamisesta. Jos työsuhdetta ei ole, tai siinä keskitytään vain teoksen valmistamiseen, voi käydä niin, että työtä tehdään vähintään ajatuksen tasolla koko ajan. Roudan malli vahvistaa työssä jaksamista ja pyrkii työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseen.
Uusi työaikamalli otettiin Roudassa käyttöön marraskuussa, jolloin uusina työntekijöinä aloittivat tanssijat Jasu Parviainen, Heli-Maria Latola ja Aino Purhonen. Heidän työsuhteidensa kesto on 4 kuukautta. Omaehdotteisen työn lisäksi he valmistavat yhdessä koreografi Jouni Järvenpään kanssa Harh, varp, parhaillaan! -tanssiteoksen, jonka ensi-ilta on 15.1.2021. Yleisö pääsee tutustumaan ja osallistumaan omaehdotteisen työn tuloksiin talven mittaan.